Veelgestelde vragen

Is budgetcoaching iets voor mij?

Mijn coaching is geen vast traject. Hoe lang we bezig zijn en wat ik voor u doe is helemaal afhankelijk van uw wensen. We gieten de coaching dus in de vorm die bij u past. Wilt u alleen iemand die over uw schouder meekijkt en adviseert? Dan doen we dat. Maar ik kan ook een uitgebreid budgetplan maken, betalingsregelingen treffen en u stap voor stap begeleiden. Bij twijfel? Neem gewoon even contact op, dan bespreken we het.

Wat kost budgetcoaching of budgetbeheer?

Het starttarief voor budgetcoaching en –beheer is € 295. Dat is voor de volledige intake en een financieel overzicht. Voor het traject hierna hanteer ik een uurtarief van € 60,- voor budgetcoaching, en een maandtarief van € 99,- voor budgetbeheer.

De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van het traject en uw persoonlijke situatie.

Als u al geldproblemen hebt is dat een flinke investering. Maar langdurige financiële problemen kosten ook veel geld (aan rente, deurwaarderskosten of zelfs schuldsanering) – en een hoop stress en zorgen. Voorkom grotere problemen door nu te investeren in de oplossing.

Hoe moet ik dat betalen?

Bij budgetbeheer worden de kosten verwerkt in het budgetplan, zodat u het daadwerkelijk kunt betalen. De kosten voor het starttarief mag u in sommige situaties in termijnen voldoen. Soms is er vanuit de bijzondere bijstand een vergoeding mogelijk. Dit kunt u navragen bij uw gemeente.

Waar werkt Het Weeghuis Budgetbegeleiding?

Ik woon zelf in Alkmaar en ik werk in heel Noord-Holland. Vanaf 15 kilometer rond Alkmaar reken ik reiskosten. De kennismaking is altijd persoonlijk, maar later in het traject is online begeleiding ook een mogelijkheid.

Ik schaam me en vind dat ik het zelf moet kunnen. Is een budgetcoach niet raar?

Nee, helemaal niet! Financiën zijn best ingewikkeld, het is zeker niet raar als je er even niet meer zelf uitkomt. Het is dan beter om hulp te durven vragen dan de problemen onnodig te laten voortduren.

Wat is het verschil tussen budgetcoaching en budgetbeheer?

Bij budgetcoaching begeleid ik u maar beheert u zelf uw geld en uitgaves. Bij budgetbeheer neem ik de zorg voor de financiën van u over. Uw geld komt op een aparte rekening, ik voer alle betalingen uit en u krijgt wekelijks/maandelijks leefgeld. Beide opties zijn vrijwillig, en u houdt altijd de touwtjes in handen.

Ik zit nog op school of studeer nog en krijg aanmaningen. Kan ik bij Het Weeghuis terecht?

Ja, zeker! Wat goed dat je naar hulp zoekt! Want dat doe je als je dit leest. Hoe eerder je betalingsachterstanden de kop in drukt en op zoek gaat naar de manier om dit in de toekomst te voorkomen, des te beter je voorbereid bent op jouw zelfstandige toekomst. Voor scholieren en studenten hanteer ik een aangepast tarief.

Hoe snel kan de intake plaatsvinden?

We starten zo snel mogelijk. Het eerste gesprek kan doorgaans binnen twee weken plaatsvinden.

Mijn partner, ouder of goede vriend heeft geldproblemen. Kan ik hem of haar doorverwijzen?

Ja, zeker! Attendeer hem of haar gerust op Het Weeghuis.

Ik heb te maken met een loonbeslag. Wat moet ik nu doen?

Rustig blijven en de informatie verstrekken die wordt gevraagd. Als u niet alle bevraagde informatie geeft, heeft dat nadelige gevolgen voor de hoogte van het beslag. Wanneer u er niet uitkomt, of hier tegenop ziet, kunt u mij om advies vragen en kijken we er samen naar.

Kan mijn werkgever mij helpen bij schulden?

Wellicht. Werkgevers zijn steeds vaker bereidt om mee te denken. Behalve de werknemer treft het hen ook als het een werknemer privé niet voorspoedig gaat. Schulden of financieel ‘even moeilijk zitten’ gaat niemand in de koude kleren zitten en hebben daardoor invloed op gedrag en prestaties op het werk. Kaart het eens aan bij de leidinggevende. Wie weet ligt daar een oplossing.

Wat kan ik zelf doen om alvast een overzicht van mijn financiën te maken?

Open alle post. Begin met een map met tabbladen en sorteer je papieren op onderwerp of als je alles digitaal ontvangt: richt je mailbox in met verschillende onderwerpmappen. Als je dat ingewikkeld vindt of door de bomen het bos niet ziet, kan ik je daar ook mee helpen. Hoe dan ook, verzamelen en sorteren is voor alles het begin.

Wat betekent KIWA gecertificeerd?

Een persoonscertificaat is een bewijs dat een persoon heeft aangetoond aan vastgestelde vakbewaamheidseisen te voldoen. Kiwa is al jaren zeer actief op dit gebied en heeft mij het certificaat Schuldhulpverlener SHV III toegekend. Certificaathouders moeten de vakbekwaamheid op peil houden door het jaarlijks volgen van trainingen of andere scholing in het vakgebied.